Az Ember Családja

Pszichológia, családállítás, lelki egészség

Apád korú a párod?

2016. március 17. 11:26 - Sas Viktória

320093_1.jpg

Én is ebben a cipőben jártam, nem is egyszer, és sokáig azt gondoltam, hogy nincs is ezzel semmi baj. Nem is volt, míg a kapcsolatok sorra elkezdtek kísértetiesen hasonló módon nem működni.

Többek között ez vitt oda is, hogy pszichológussá váljak. Utamon sok olyan nőt megismertem, aki szintén így járt, és történeteink néhány tipikus pontban találkoztak.

Mire is gondolok?

Érezted már úgy, hogy csak te adsz bele a kapcsolatba?

Egyszercsak eltűnt a szex a kapcsolatból?

Megcsalás történt, bárki részéről? Vagy eleve háromszög helyzetből indult a kapcsolat?

Érezted úgy, hogy a másik nem szeret eléggé?

Gondoltál már arra, hogy neked milyen töketlen tud lenni a párod?

Vagy egyszerűen csak érezted azt, hogy valami nem stimmel?

És a rossz kapcsolat ellenére nagyon ragaszkodsz a másikhoz?

Lehet, hogy te a szerelem számlájára írod, és valóban megjelenhet a szerelem a nagy korkülönbséges kapcsolatokban, azonban a mélyben legtöbbször pszichológiai okok húzódnak meg egy ilyen kapcsolat kialakulásánál.

Amikor olyan pár találkozik, akik közt nagy a korkülönbség, szinte biztos, hogy saját ellentétes nemű szülőjüket keresik a kapcsolatban. A lányok az apjukat, a fiúk az anyjukat.

Állj! Én miért keresném az apámat a párkapcsolatomban, amikor volt (és van) is apám? Sőt, a kapcsolatunk is jó. Talán túlságosan is.

Az apa hiánya ilyenkor nem fizikai, hanem lelki. Valami miatt nem tudott megteremtődni az egészséges apa-lánya kapcsolat.
Például az apa nem tudott lelkileg jelen lenni a kapcsolatban. Vagy az anya (fizikai vagy szintén lelki) hiánya miatt apa és lánya kis cinkos társakká váltak, így lelkileg egyenrangúként működtek. Pedig a normális az lenne, hogy az apa-lánya kapcsolatban az apa a nagyobb, az erősebb, a gondoskodó, mivel mindig a nagyobb vigyáz a kisebbre.
És olyan is van, hogy a lány lelki támasza és tanácsadója lesz az apjának, és bár ez kívülről - sőt, belülről is - jónak tűnhet, mégsem ideális, hiszen ilyenkor a lány az igazi apai minőséget a párkapcsolatában keresi, ahol pedig nőnek kellene lennie, nem gyereknek. Ilyenkor a normális alapviszony megfordul, és a lány válik lelkileg a saját apja anyjává, azaz a saját nagymamájává!

mese-olvasas-apa-gyerek.jpg

Ez magyarázza, hogy a férfi miért lesz töketlen, hisz nem tud férfi lenni a kapcsolatban, hanem vagy apa lesz, vagy pedig gyerek.
Igen, gyerek. A nagy korkülönbséges kapcsolatokban az idősebb fél is a fiatalabban keresi a szülőjét. Egymás szülőpótlása folyik.

Amikor anyaként vagy jelen a saját párkapcsolatodban, elkezdheted úgy érezni, hogy csak te adsz a másiknak.
Ráadásul az idősebb fél már többet élt, mint te, ebből kifolyólag több tapasztalata, csalódása van, mint neked. Neki kéne többet adnia a kapcsolatba, hogy kompenzáljon téged a korbeli és lelki eltérés miatt. Ilyenkor fér bele és szükséges is a kapcsolat fenntartásához a nercbunda!
Ha viszont nincs bunda, sem többletszeretet, előfordulhat, hogy úgy érzed, csak te adsz a kapcsolatba, csak te küzdesz érte. Nem egy boldog kapcsolat alapja, az tuti.

És ki akarna szexelni a saját szülőjével? Na, hát, mivel rávetíted apát-anyát a párodra, előfordulhat, hogy nem fogod őt kívánni...

Ha pedig megcsalásra kerül a sor, bizonyára már kitaláltad, hogy ilyenkor az történik, hogy az elégedetlen felek elkezdik keresni máshol a hiányzó férfi-női minőséget.

A párod apa-szerepben sosem fog tudni úgy szeretni, mint egy férfi, ezért hiányolni is fogod a kapcsolatból a szeretetet, úgy érezheted, valami nagyon nem stimmel.

És akkor miért ragaszkodsz mégis túlkoros párodhoz?
Mert az apai figyelmet is magadénak akarod tudni. Meg hát szereted, na.
Viszont amint feltankolsz az apai minőségből, a szeretet is meg fog kopni, egész egyszerűen elveszted az érdeklődésed a másik felé. Már odaadta, ami tudat alatt kellett neked.

Azért ne ijedj meg, ha magadra ismertél a fent leírtakból, nem kell rögtön kenyértörésre vinni a kapcsolatodat. Ha elkezdtek mindketten dolgozni magatokon, és ráléptek az önismeret útjára, a kapcsolat menthető lehet.

1_-ke_p-e1423333539491.jpeg

Az önismeret egyik lehetséges módja – ami nálam is működött – a pszichoterápia. Segítségével megtalálhatod magadban azt, ami a kapcsolatodból hiányzik, és levághatsz néhány felesleges kanyart az úton, sőt, megúszhatsz pár tönkrement párkapcsolatot.

Pszichoterápia mellett hatékony kiegészítő lehet a családállítás módszere is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azembercsaladja.blog.hu/api/trackback/id/tr728489280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása