Persze sok tényező közrejátszhat egy ilyen döntés hátterében, és az sem mindegy, hogy valaki kifejezetten pénzszerzési okokból megy ki pár évre, de azután visszatér, vagy pedig külföldön rendezi be élete hátralevő részét. De mint minden emberi jelenségnek, ennek is húzódik a hátterében lelki ok, ami tudat alatt arra késztetheti az embert, hogy hazáját hátrahagyva máshol próbáljon szerencsét.

Nézzük, hogy mi lehet ez az ok

Lelki késztetéseink sokszor úgy fejeződnek ki a hétköznapokban, hogy nincs tudatos rálátásunk, mit miért csinálunk. Van munkánk, van párkapcsolatunk, van hobbink. Hogy miért pont azt a munkát, vagy társat választottuk, vagy miért pont az a hobbink, sosem gondolunk bele mélyen. Pedig ezeknek is megvan a saját lelki mozgatórugója.

Ugyanígy, aki külföldre vágyik, a legtöbb esetben saját családjának lelki befolyása elől megy, ha lehet, minél messzebbre.

Természetesen, ha megkérdezzük a külföldre vágyót, sosem fogja azt válaszolni arra a kérdésre, miért megy el, hogy azért, mert menekülök a családi mintáim elől.

Mint ahogy a munkám, párom esetében is azt fogom mondani, szeretetből választottam őket. És ez igaz is. Mindemellett az ember azt szereti, ami a lelki tapasztalatai alapján kedves neki.

A külföldön élés jó “alibi” arra, hogy ne kelljen az otthoni levegőt szívni.

Akár egy jó légkörű családból jövő egyén is érezheti a lelkén szülei, nagyszülei terheinek súlyát, egy rosszabb működésű család esetében pedig konkrétan meg is fogalmazódhat: kívül tágasabb.

Ma már adott az a lehetőség, hogy viszonylag egyszerűen véghezvigye a lélek a menekülési vágyát, és külföldre vigye gazdáját. Nem beszélve arról, hogy az ember ebből még jól is jöhet ki! A más légkör, más szokások, az önállóság megtapasztalása mind olyan impulzusokkal gazdagítják a lelket, amiből az életében a későbbiekben csak profitálni tud.

Más kérdés, hogy ezt a folyamatot itthon is meg lehet élni, csak talán nem ennyire látványosan.

Ugyanakkor fontosnak tartom megjegyezni, hogy ettől még a családból hozott feszültség nem fog megoldódni, sőt. Külföldön is előjöhetnek olyan szituációk, amelyek emlékeztethetnek rá: a zsák még húzza a hátat…

Mi a helyzet azokkal, akik itt maradnak?

Nekik is megvan a saját dolguk a családjukkal.

Sok esetben az is lehet, hogy az illető pont azért marad itthon, mert a tudatalattija úgy diktálja, hogy ne menjen túl messze a szüleitől, “vigyázzon” rájuk. Talán nem szükséges kifejtenem, hogy ez az állapot sem maradéktalanul a saját élet élését teszi lehetővé.

Akkor most menni vagy maradni?

Ahogy jólesik! Egy dolgot érdemes tudni: ha a családi minták tudatosodnak, és tiszta, honnan erednek a vágyak, szabad lesz a választás. Már nem kényszerből kell menni, vagy maradni, hanem azzal a jó érzéssel lehet döntést hozni, ami az ember sajátja.

www.azembercsaladja.hu